27 mrt
2015

Zichtbaarheid provinciale lijsttrekkers geen garantie voor electoraal succes

Geplaatst op vrijdag 27 maart 2015 door Iris Glas

Het vergaren van regionale media-aandacht is geen garantie voor electoraal succes. Dat blijkt uit een inventarisatie van Publistat naar de zichtbaarheid van de provinciale lijsttrekkers in de regionale dagbladen. Wat is moeilijker als lijsttrekker: de regionale krant halen in campagnetijd of stemmen vergaren in de uiteindelijke verkiezing? Voor de provinciale lijsttrekkers van bijvoorbeeld Mens en Spirit en de Piratenpartij bleek beide een grote opgave bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen. Andere lijsttrekkers hoefden over een gebrek aan media-aandacht niet klagen maar waren minder succesvol in de verkiezingen zelf.

Het lukte de Noord-Hollandse lijsttrekker Léonie Sazias (Hart voor Holland) bijvoorbeeld niet om een zetel in de Staten te bemachtigen, ondanks de gegeneerde media-aandacht voor haar nieuwe partij. Ook bij de resterende lijsttrekkers uit de 'Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers' lijkt hun zichtbaarheid niet duidelijk samen te hangen met het verkregen aantal stemmen. Zo was de Gelderse PVV-lijstrekker Marjolein Faber veelvuldig in het regionale nieuws, maar moet haar partij de VVD, CDA, SP en D66 voor zich dulden in de verkiezingsuitslag. Alleen bij de lijsttrekkers Bert Pauli (VVD), Jan Markink (VVD) en Sander de Rouwe (CDA) is er enig verband: deze drie hebben zowel een plek in de top-10 meest zichtbare lijsttrekkers verkregen als een overwinning in respectievelijk Noord-Brabant, Gelderland en Friesland behaald.

 Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers*
 Totaal aantal vermeldingen per lijsttrekker
 Periode: 1 oktober 2014 t/m 18 maart 2015

Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers

FL - Friesland, GD - Gelderland, LB - Limburg  NH - Noord-Holland, NB - Noord-Brabant

Ook wanneer de zichtbaarheid van de verschillende provinciale lijsttrekkers wordt opgeteld per partij, blijkt dat zichtbaarheid niet garant staat voor electorale overwinningen. De provinciale lijsttrekkers van de PvdA, VVD en PVV konden samen op relatief veel regionale media-aandacht rekenen, maar kwamen uiteindelijk als verliezers uit de bus. Ondanks dat de PvdA 'maar' 10 procent van de stemmen behaalde, hebben de provinciale PvdA-lijsttrekkers samen wel de meeste krantenvermeldingen op hun naam staan. Hetzelfde beeld zien we bij de PVV: de zichtbaarheid van de PVV-lijsttrekkers heeft zich niet doorvertaald in electoraal succes.

Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers per partij*
Totaal aantal vermeldingen per lijsttrekker per partij
Periode: 1 oktober 2014 t/m 18 maart 2015

Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers per partij

Zichtbaarheid provinciale lijsttrekkers*
Gemiddeld aantal vermeldingen per dag per maand
Periode: 1 oktober 2014 t/m 18 maart 2015

201503A Nieuws Zichtbaarheid lijsttrekkers

*Opzet
In de inventarisatie zijn alle regionale krantenartikelen (zie mediaselectie) die gewijd zijn aan de provinciale lijsttrekkers in de periode 1 oktober 2014 tot en met 18 maart 2015 geanalyseerd. In de grafieken zijn alleen de vermeldingen geselecteerd waar duidelijk is dat de lijsttrekker ook daadwerkelijk als lijsttrekker wordt opgevoerd (en niet in een andere hoedanigheid).
Media selectie:
AD Rotterdams Dagblad, AD Haagsche Courant, AD Utrechts Nieuwsblad & AD Amersfoorts Courant, AD De Dordtenaar & AD Rivierenland, AD Groene Hart, De Stentor, Haarlems Dagblad, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Brabants Dagblad, TC Tubantia, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, Gooi-en Eemlander, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad, IJmuider Courant en Provinciale Zeeuwse Courant