20 feb
2015

Voorzichtig begin campagne in regio

Geplaatst op vrijdag 20 februari 2015 door Iris Glas

Met nog een maand in het vooruitzicht beheersen de Provinciale Statenverkiezingen de regionale media in toenemende mate. Uit onderzoek van Publistat blijkt dat de regionale media-aandacht voor de Provinciale lijsttrekkers toeneemt. Als deze trend doorzet in de komende twee weken, zal februari de maand zijn waarin de lijsttrekkers het meest zichtbaar zijn.

Zichtbaarheid lijsttrekkers in regio

Het aantal onzichtbare lijsttrekkers is afgenomen: waar eind januari 3 op de 10 lijsttrekkers nog geen media-aandacht wist te genereren, is dat nu 1 op de 6. Vooral de nieuwkomers, de lijsttrekkers die op dit moment geen zetel bekleden in de Staten, hebben moeite om de aandacht op zich te vestigen. De minste media-aandacht krijgen de lijsttrekkers in Flevoland.

De meest zichtbare lijsttrekkers van afgelopen twee weken zijn afkomstig van de PVV. PVV'ers Ton van Kesteren (Groningen) en Nico Uppelschoten (Drenthe) werden in februari het vaakst genoemd. Van Kesteren en Uppelschoten reageerden in verschillende regionale kranten op het nieuws dat de PVV in sommige provincies het hoofddoekverbod uit het verkiezingsprogramma heeft geschrapt. Derde meest zichtbare is provinciale nieuwkomer Hilbrand Nawijn. Meerdere kranten melden in februari dat oud-minister Nawijn in Zuid-Holland meedoet aan de verkiezingen.

Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers

Media selectie:
Algemeen Dagblad, De Stentor, Haarlems Dagblad, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Brabants Dagblad, TC Tubantia, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, Gooi-en Eemlander, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad, IJmuider Courant en Provinciale Zeeuwse Courant