03 sept
2015

Lancering Barcelona Principles 2.0

Geplaatst op donderdag 03 september 2015 door Publistat

Lancering Barcelona Principles 2.0

Uitgangspunten voor evaluatie van communicatie-inspanningen aangepast.


Vanochtend om 09.30 uur Nederlandse tijd heeft de internationale brancheorganisatie AMEC in Londen een hernieuwde versie gepresenteerd van de Barcelona Principes (2.0). AMEC wil met de 2.0-versie inspelen op de grote veranderingen van de afgelopen jaren in het medialandschap en in het werk van communicatiespecialisten.

De Barcelona Principes zijn opgesteld in 2010, om een einde te maken aan een wildgroei van ondoorzichtige onderzoeksmethoden, zoals zogenaamde PR values, gebaseerd op advertentiewaarden.

De oorspronkelijke versie richtte zich vooral op het meten van PR-campagnes. De nieuwe versie is breder toepasbaar voor alle communicatiedisciplines en sluit beter aan op andere disciplines zoals marketing, sales en strategie. De Barcelona Principles 2.0 onderstrepen nog meer dan de eerste versie het belang van geïntegreerde evaluatie van alle mediasoorten en kanalen (paid, earned, owned en shared media) in combinatie met zogenaamde outcome-gegevens over effecten van communcatie, onder andere door de koppeling met marktonderzoek, click-statistieken en salesdata.

De nieuwe versie is opgesteld door een werkgroep van AMEC in samenwerking met ICCO, PRCA, PRSA, IPR, en The Global Alliance. Deze organisaties stonden ook aan de wieg van de oorspronkelijke principes. De werkgroep stond onder leiding van David Rockland, Partner van Ketchum en voormalig voorzitter van AMEC met als leden Paul Njoku, UK Government Communicatie Service, Jim Macnamara (Universiteit van Technologie, Sydney, Australië) en vertegenwoordigers van enkele bedrijven, waaronder Philips.

Jeroen Scholten, oprichter en directeur van Publistat is blij met de aanpassingen: "Hoewel het op het oog geen wereldschokkende veranderingen zijn, is het weer een belangrijke stap in de volwassenwording van communicatieonderzoek. De 2.0-versie onderstreept nog beter het belang van duidelijke onderzoeks- en communicatiedoelstellingen waarbij niet alleen naar de media-aandacht zelf moet worden gekeken, maar ook naar effecten op de doelgroep. Ik hoop dat de communicatiewereld in Nederland de aanpassingen omarmt. Op dit moment lopen we in Nederland nog duidelijk achter. In plaats van echt onafhankelijk effectonderzoek waar communicatiespecialisten en de rest van de organisatie lering uit kan trekken, blijven we in Nederland nog te vaak hangen in willekeurig en soms zelfs misleidende methoden zoals mediawaarden en PR-Values ter rechtvaardiging van de geleverde inspanningen."

Meer informatie is te vinden op de AMEC-website.

 

Voor meer informatie

Jeroen Scholten
 

Jeroen Scholten

Oprichter en directeur

+31 20 5289295