16 mrt
2015

Integriteitskwesties domineren provinciale campagne

Geplaatst op maandag 16 maart 2015 door Iris Glas

Vergeet windmolens, gasboringen en andere lokale issues. Hét thema van de Provinciale Statencampagne is integriteit. Of, beter gezegd, het (vermeende) gebrek daaraan. Dit blijkt uit een inventarisatie van Publistat naar de zichtbaarheid van de provinciale lijsttrekkers in de regionale dagbladen. De regionale media-aandacht voor lijsttrekkers is overigens fors toegenomen in de laatste anderhalve week. In vergelijking met februari zijn de lijsttrekkers afgelopen anderhalve week dubbel zo vaak genoemd in de regionale krant.

Zichtbaarheid provinciale lijsttrekkers*
Gemiddeld aantal vermeldingen per dag per maand
Periode: oktober 2014 t/m 11 maart 2015

201503 Nieuws Integriteitkwesties prov campagne

De Gelderse PVV-lijsttrekker Marjolein Faber is de meest zichtbare lijsttrekker sinds 1 februari. Faber, tevens lijsttrekker voor de Eerste Kamer, kwam onder vuur te liggen nadat bleek dat zij een met provinciegeld betaalde klus aan het bedrijf van haar zoon gunde. Dit werd breed uitgemeten in verschillende regionale kranten. Faber kon buiten haar eigen provincie dus ook op media-aandacht rekenen.
Andere Gelderse lijsttrekkers die veel publiciteit behaalden zijn Jan Markink (VVD), Jan Jacob van Dijk (CDA) en Michiel Scheffer (D66). Met hun kritiek op Faber verschijnen zij ook in meerdere regionale kranten. VVD'er Markink wordt ook zelf onderwerp van discussie in de regionale media wanneer tv-programma Nieuwsuur meldt dat de lijsttrekker aanzienlijke bedragen ontvangt uit nevenfuncties.

Top-10 meest zichtbare provinciale lijsttrekkers*
Periode: 1 februari t/m 11 maart 2015

201503 Nieuws Top10 lijsttrekkers

GD - Gelderland, NH - Noord-Holland, NB - Noord-Brabant, GR - Groningen, OV - Overijssel, DR - Drenthe

Zorgen over integriteit vormen ook de verklaring voor de aanwezigheid van de andere twee VVD-lijsttrekkers Monique van Haaf en Bert Pauli in de top-10 'meest zichtbare provinciale lijsttrekkers'. Zo reageert de Overijsselse lijsttrekker Van Haaf in verschillende regionale kranten op de ophef over Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). Van Haaf weet dus haar zichtbaarheid te vergroten vanwege een landelijke (integriteits-)kwestie. En het optreden van Pauli (Brabant) in het NOS Provinciale Verkiezingsdebat en zijn verzekering dat met zíjn declaraties niks mis is, wordt door verschillende regionale media opgepikt.

Lijsttrekker Bond positieve uitzondering

De Noord-Hollandse lijsttrekker Jaap Bond (CDA) is een van de weinige lijsttrekkers die zich succesvol op eigen kracht weet te profileren met (zijn) lokale thema's. Zijn pleidooi voor een snelheidslimiet en vrije busbaan voor de N9 en bezoeken aan Badhoevedorp en een CDA-campagnewinkel leveren Bond keer op keer een vermelding op in de regionale kranten.

*Opzet
In de inventarisatie zijn alle regionale krantenartikelen (zie mediaselectie) die gewijd zijn aan de provinciale lijsttrekkers geanalyseerd. In de bovenstaande twee grafieken zijn alleen de vermeldingen geselecteerd waar duidelijk is dat de lijsttrekker ook daadwerkelijk als lijsttrekker wordt opgevoerd (en niet in een andere hoedanigheid).
Media selectie:
AD Rotterdams Dagblad, AD Haagsche Courant, AD Utrechts Nieuwsblad & AD Amersfoorts Courant, AD De Dordtenaar & AD Rivierenland, AD Groene Hart, De Stentor, Haarlems Dagblad, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Brabants Dagblad, TC Tubantia, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, Gooi-en Eemlander, Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad, IJmuider Courant en Provinciale Zeeuwse Courant