22 apr
2015

De Sex Workers Opera

Geplaatst op woensdag 22 april 2015 door Publistat

Sex worker Charlotte Rose

Londen

Het medialandschap in Groot-Brittannië is misschien wel het bekendste ter wereld. Met aan de ene kant de alom gerespecteerde The Times, The Independent, The Guardian en The Financial Times, en aan de andere kant de rumoerige Sun (met een oplage van 3,1 miljoen de grootste van allemaal). Ten gevolge van een grootschalig afluisterschandaal moest The News of the World in 2011 de persen stoppen. Deloitte deed in 2014 een interessant onderzoek naar de mediaconsumptie van de Engelsen. Verslaafd zijn ze: ze kijken dagelijks vier uur televisie, verspreid over negen kanalen, tweederde luistert dagelijks naar de radio en de helft koopt nog dagelijks een papieren krant.

Een van de acht categorieën Youropeans is de sexworker. Charlotte Rose is dat in Londen. Een zeer bijzondere vrouw, want waar haar collega's eigenlijk overal ter wereld hun beroep stiekem uitoefenen, verschijnt zij met regelmaat in de media. Vorige maand nog, toen ze met een aantal medestanders demonstreerde tegen een aanscherping van een wet die bepaalt wat er in Britse seksfilms te zien mag zijn. Op iemands gezicht zitten is dan verboden bijvoorbeeld. Betuttelend, vond ze en op de stoep bij het Lagerhuis vertoonde ze de straks verboden handelingen. Gekleed dat wel - misschien ook wel omdat het december was. Cameraploegen verdrongen zich, kranten pikten het graag mee.

'Ik heb een hele map met interviews. Zo dik,' zegt ze, haar duim en wijsvinder zeker 10 centimeter uit elkaar houdend. 'Maar wat citeren ze me vaak verkeerd. Dan staat er weer "Ik zou het goed vinden als mijn dochter ook een escort werd". Maar, had ik er bij gezegd, ze wil binnenhuisarchitect worden. Die toevoeging past natuurlijk niet in het plaatje.'

Ze is 34, struis, sympathiek en welbespraakt. Een uitstekende voorvrouw voor haar sector. Sexworker of the Year in 2013. 'Dat gaat er serieus aan toe hoor, die verkiezing. Dan wordt zelfs bekeken of je gehandicapt-vriendelijk bent.' En straks speelt ze een week de hoofdrol in de Sex Workers Opera. Acceptatie van haar o zo oude beroep, aan haar zal het niet liggen.

Hoe volg jij het nieuws?
'Ik koop regelmatig kranten, meestal The Times of The Independent. Ik lees niks digitaal, ik wil papier voelen,' zegt ze, en ze laat de blaadjes van haar agenda door haar vingers glijden. En vroeger adverteerde ik natuurlijk in een aantal kranten, maar tegenwoordig is alles digitaal. Contactadvertenties vind je alleen maar online.'

Mark SchalekampSchrijver en journalist Mark Schalekamp bereist de EU voor zijn project Youropeans. In elke stad interviewt hij een dokter, kapper, immigrant, prostituee, lokale beroemdheid, politieagent, ondernemer en kunstenaar. En hij werpt ook meteen voor Publistat een blik op het medialandschap.