23 nov
2013

Nieuws stopt niet op vrijdag; zaterdag belangrijke nieuwsdag

Geplaatst op zaterdag 23 november 2013 door Publistat

Zaterdagkranten zijn dikker en bevatten meer nieuws, zo is de gedachte. Publistat nam de proef op de som en onderzocht voor 10 bedrijven uit vier sectoren of zij vaker op zaterdag in de krant staan dan doordeweeks. 

Gemiddeld aantal artikelen per dag voor klanten PublistatPublistat bekeek hiervoor in de periode januari tot en met oktober van dit jaar 8.000 artikelen uit het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Telegraaf en het AD. Hieruit blijkt dat de onderzochte bedrijven op zaterdag 36 procent vaker zichtbaar zijn dan gemiddeld doordeweeks. Uitschieter is de bankensector waar het verschil 66 procent bedraagt. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat het nieuws over de bedrijven in de loop van de week toeneemt, met elke dag meer publiciteit dan de dag ervoor. Op zaterdag zijn de bedrijven 2 keer vaker zichtbaar dan op maandag. 

Aantal verwijzingen op Twitter naar krantOok turfde Publistat het aantal verwijzingen naar kranten op Twitter. Publistat onderzocht in de
periode 30 november tot en met 5 november ruim 37.000 tweets waaruit blijkt dat in het weekend 41 procent vaker wordt verwezen naar de krant dan doordeweeks: respectievelijk 8.175 keer en 5.790 keer. Op woensdag verwijzen twitteraars het minst naar de krant: zo´n 4.000 keer.


Verwijzing naar zaterdagkrantenVerwijzingen naar zaterdagkranten worden daarnaast ook vaker geretweet in vergelijking met andere dagen: 1.239 om 822 retweets.
Bekijk ook de volledige factsheet met grafieken.